Ae Fond Kiss
Ken Loach , στα εξηνταεννιά του .
Αν κάποιοι βαφτίσαν τον Theo δάσκαλο , είναι καιρός ο Loach να σκίσει τα πτυχία του.Διδάσκει και χωρίς αυτά.Πέρα από τις διαδρομές στη Νικαράγουα , μακριά από το Liverpool και την κομματιασμένη Ισπανία του ’36 , πάνω απ’τους απελπισμένους των British Rails , ακουμπώντας στο Liam απ’το θλιβερό Greenock , επιστρέφοντας από τις μουσικές που μείναν βουβές ανάμεσα στις δυό Γερμανίες , ξαναγυρνά στην Γλασκώβη που ποτέ στ’αλήθεια δεν εγκατέλειψε και στον πραγματικό πόλεμο που ποτέ στ’αλήθεια δεν θα τελειώσει.Σε αληθινά τοπία στην ομίχλη,με ψυχή,σάρκα και οστά.
-Στον Παράδεισο
-Ή στις φλόγες που θα μας κάψουν..
13 Comments:
Στην αρχή,myLord, νόμισα ότι ήσουνα ο φίλος μου Γιώργος Χ., αναλυτής. Τόσο η γραφή και τα ενδιαφέροντα μοιάζουν! Μετά είδα την παραπομπή σε παλιότερο άρθρο σου στο γνωστό σάιτ και "σε κατάλαβα".
"Αe fond Kiss" λοιπόν. Θα το δούμε. Ισχυρίζεται o Loach, ότι έχει δεχθεί επιρροή απο τον ιταλικό νεορεαλισμό. Φαίνεται?
Aγαπητή Κ.
δεν ξέρω αν λυπάμαι περισσότερο που δεν είμαι ο Γιώργος Χ. ή που -πολύ περισσότερο- "με κατάλαβες" αφού έγινε το κακό.
Να το δείτε.Δεν ξέρω.Ακόμη σκέφτομαι.
Ολη η χαρά της γνωριμίας δική μου!
Ειλικρινά!
Και άλλος ξαναγυρνά στην Γλασκώβη που ποτέ στ΄αλήθεια δεν εγκατέλειψε και στον πραγματικό -δικό του- πόλεμο που ποτέ στ΄αλήθεια -απ΄ό,τι φαίνεται- δε θα τελειώσει. Είναι η εποχή της επιστροφής και του αγώνα, πάλι...
This comment has been removed by a blog administrator.
ΘΕΪΚΗ ταινία (εντάξει, το ομολογώ, μου άρεσε τρελλά και το γκομενάκι).
Υπέροχες ερωτικές σκηνές και από τα πιο sane, measured and realistic depictions of race relations στη Σκωτία... (Μην ξεχνάμε οτι η Γλασκώβη έχει και συγκεκριμένη θέση στο γενικότερο context).
Ax...
To ίδιο σχόλιο έκανε και το άλλο μισό.Χέστηκε-όμως-για τη Γλασκώβη,τα ρέστα της στον μελαχροινό.
Και μένα μου άρεσε πολύ η ταινία (γκόμενος included).
It makes you wonder γιατί στην Ελλάδα γυρίζουν χάλια ταινίες - δεν έχουμε άραγε θέματα;
Εχουν εμμονές - όχι θέματα.
Δεν ξεμπέρδεψαν ακόμη με τον εμφύλιο και την καρικατούρα των μοναχικών περιθωριακών που μόνοι τους σχεδίασαν και μόνοι τους θαυμάζουν.
... Επίσης, στην Ελλάδα έχουμε και το φοβερό 'μονοπώλειο' των ατόμων που *πρέπει* να βάλεις στην ταινία για να πουλήσει (βλέπε Ματσούκα-Γεωργούλης, τα τόσο... ταλαντούχα αυτά παιδιά!)
Για την ιστορία, το super-G στο Fond Kiss δεν είναι ηθοποιός: o Loach τον βρήκε σε ένα asian community youth center, δουλεύει ακόμα εκεί σαν εθελοντής. Άντε να κάνουν και οι δικοί μας τα ίδια - γιατί από σκηνοθέτες δεν πάμε άσχημα, από σενάρια και επιλογές πάμε κατά διαόλου. Ευτυχώς που υπάρχουν και μερικοί σαν τον Γιάνναρη και 2-3 άλλους...
Ναι , το εντόπισα βλέποντας τα extras.Σωστός !
Ποιοί είναι οι δυό-τρεις άλλοι ;Μάλλον έχασα το βηματισμό μου (λογικόν , εκεί πάνω στο δέντρο :-) )
Kαι απ'το Γιάνναρη ξέμεινα στο 15αυγουστο.Ούτε άκρη της πόλης είδα ούτε Όμηρο (διαβάζω όμως -με τον μεγάλο μου- Ηρόδοτο ).
To 'Aπό την άκρη της πόλης' ήταν πολύ καλό, το είδα (would you believe it?) στο φεστιβάλ του Εδιμβούργου, κανά-δυο χρόνια πριν βγει στην Αθήνα...
Για τους άλλους dearest δεν ξέρω, το ομολογώ, το ενδιαφέρον μου ήταν μάλλον μονόπλευρο! Είχαν βλέπεις και ένα ντοκυμαντέρ στο bbc μετά για τον τύπο και...καταλαβαίνεις.
Kασίμ και ξερό ψωμί , εν τέλει..
Ae fond kiss.
Εξαιρετικό.
Ελληνικές ταινίες: χάχαχαχα;
Δείτε κι αυτό.
Post a Comment
<< Home